Cel mai bun televizor in 2019

ImagineNumePretDetalii
elevizor OLED Smart LG, 139 cm, OLED55E8PLA, 4K Ultra HDTelevizor OLED Smart LG, 139 cm, OLED55E8PLA, 4K Ultra HDMareClick aici pentru detalii
Televizor LED Smart Samsung, 138 cm, 55NU7102, 4K Ultra HDTelevizor LED Smart Samsung, 138 cm, 55NU7102, 4K Ultra HDMediuClick aici pentru detalii
Televizor LED Samsung, 80 cm, 32N4002, HDTelevizor LED Samsung, 80 cm, 32N4002, HDIeftinClick aici pentru detalii

Televizorul este obiectul electronic de cea mare importanta care nu lipseste din aproape nicio casa. Desi tehnologia a avansat si avem acum telefoane inteligente, tablete si alte mici gadgeturi, televizorul inca are functia sa primordiala: aceea de a distra si ajuta oamenii sa se relaxeze la un program bun.

Nu exista casa care sa nu aiba un televizor chiar daca nu este folosit pentru programele de televiziune prin cablu sau satelit, utilizatorii isi pot proiecta pe el filme online sau din laptop dupa bunul plac. Tehnologia a avansat atat de mult incat un televizor ofera mai multe optiuni acum in afara de cea traditionala.

Pe piata exista o multime variata de modele de televizoare si se inventeaza in permanenta cate ceva nou, iar oamenii inca incearcasa achizitioneze cel mai bun televizor. Unii se uita la pret, altii la performante, dimensiune, forma ecranului: plata sau curbata. Ideal este ca pretul sa se incadreze in buget si functiile sa fie cat mai diverse pentru a putea acoperi nevoile tuturor membrilor casei care au de obicei varste si interese diferite.

O alegere avizata inainte de achizitia propriu-zisa a unui televizor inseamna cunoasterea tuturor optiunilor disponibile si alegerea celei mai avantajoase si potrivite optiuni din toate cele de pe piata electronicelor.

Ghidul cumparatorului

 

Pentru a alege un televizor bun sau cel mai ieftin televizor este nevoie ca utilizatorul sa analizeze televizoarele disponibile intr-un centru comercial prin prisma mai multor elemente care vor fi prezentate mai jos.

Ce inseamna cel mai bun televizor si mai ales ce caracteristici are? De ce trebuie sa tii cont atunci cand iti cauti un televizor?

1

Tehnologia

Exista mai multe tipuri de tehnologii folosite in crearea televizoarelor moderne specifice timpurilor in care traim. Probabil ai auzit pana acum de LED, LCD sau Plasma. Desi diferite, aceste tehnologii o prezinta de fapt pe cea LED ca fiind cea mai avansata, adica este cea mai buna.

Despre tehnologia LED se stie ca este una care ajuta cumparatorul sa faca o anumita economie la energie electrica pentru ca are cel mai mic consum electric dintre toate tipurile de televizoare. Televizoarele cu tub au cam disparut din casele oamenilor si pe piata au aparut produse inlocuitoare care au performante mult imbunatatite.

De asemenea, tehnologia LED permite producerea si comercializarea unor televizoare foarte subtiri care ocupa putin spatiu, sunt usoare si pot fi montate foarte repede si usor pe perete sau pe stative speciale pentru televizoare. Economia de spatiu inseamna mult pentru o camera cu spatiu limitat.

2

Diagonala

Atunci cand te uiti la pretul unui televizor intotdeauna vei compara pretul cu diagonala pentru a cumpara cel mai avantajos televizor. Televizoarele cu diagonala mare au devenit usor accesibile oricarui buget. Distanta pe care trebuie sa o ai intre ochi si televizor trebuie sa fie de 3 ori diagonala acestuia. De exemplu in camere mici cum ar fi dormitorul este bine sa ai televizoare cu o diagonala mai mica pentru ca nu ai destul spatiu cat sa iti protejezi ochii de un televizor cu diagonala mare.

Cele cu diagonala mare sunt practice in living unde ai cel putin 2 metri intre o canapea si televizorul cu diagonala mare. De retinut este faptul ca in living si alte camere mari ai putea folosi unul cu o diagonala mai mare de 81 cm, iar in camerele mai mici incearca sa nu atingi 81 cm. Atunci cand spatiul disponibil nu te ajuta, poti instala oricand un televizor pe perete folosind un suport de televizor.

O dimensiune mare a ecranului – 100-140cm diagonala – aduce cu sine o experienta mult mai buna din punct de vedere calitativ atunci cand vine vorba de filme sau jocuri care contin detalii fine. In functie de dimensiunea ecranului se va alege si rezolutia cea mai potrivita.

3

CRM-Clear Motion Rate

Clear Motion Rate, prescurtat CMR reprezinta capacitatea unui televizor de a reda imaginile in miscare rapida si este important atunci cand te uiti la transmisii sportive, jocuri sau chiar filme de actiune. Aceste programe solicita la maxim capacitatile televizorului: refreshul panelului, procesorul de imagine.

4

Calitatea imaginii-Rezolutia

Televizorul este cu atat mai performant cu cat calitatea imaginii este una superioara celorlalte de pe piata si reda imaginea cat mai aproape de realitate cu putina. Unitatea de masura vorbind grosso modo este rezolutia care pana la numarul 1080 se exprima in pixeli, apoi se trece la UHD – Ultra High Definition.

Produsele au in specificatii urmatoarele acronime: 4K, UHD, Full HD, HD. 4K inseamna mai exact 3840 pixeli pe orizontala. Orice imagine este compusa din pixeli si mai multi pixeli sau altfel spus o rezolutie mai mare inseamna o imagine de o calitate mai buna deoarece se vad mai bine detaliile. 4K este deseori numit UHD/Ultra HD sau Ultra High Definition. Full HD inseamna de fapt 1920 pixeli pe orizontala, iar HD are 1280 pixeli pe orizontala.
Este de retinut faptul ca investitia intr-un televizor 4K sau 1080p nu isi are rostul daca programele nu sunt redate in format HD sau UHDTV deoarece rezolutia imbunatatita nu este afisata daca semnalul TV se afla limitat la 720p.

5

Ecran curbat

Cea mai noua tehnologie in materie de televizoare vine la pachet cu un ecran curbat spre interior, ceea ce aduce o serie de avantaje, dar si de dezavantaje. Prim dezavantaj si poate cel mai important este pretul mai ridicat decat al celorlalte televizoare. La avantaje putem vorbi despre reducerea reflexiilor de lumina si o imagine mai clara, fara distorsionari spre lateralele ecranului. De asemenea, alt avantaj este chiar impresia de adancime, profunzime ceea ce duce la “intrarea” mentala mai usoara in vizionare. Contrastul este si el mai bun decat la televizoarele plate datorita luminii care este reflectata spre interior.

La dezavantaje vorbim despre faptul ca vizionarea cea mai buna se face din centrul ecranului, ceea ce inseamna ca mai multe persoane care stau in fata aceluiasi televizor pe o canapea, de exemplu, vor avea experiente diferite de vizionare. Persoana din centru va vedea cel mai bine pe cand celelalte nu vor vedea formele la aceeasi calitate. Pentru a evita astfel de neplaceri este recomandat sa se achizitioneze televizoare cu o diagonala cat mai mare, de aceea sunt si mai scumpe.

6

Tehnologie 3D

Tehnologia 3d este de obicei cea care ne atrage in salile de cinema. Experienta de 3d inseamna de fapt veridicitate si credibilitate, persoana are impresia ca vede totul chiar din locatia in care se desfasoara actiunea. Emotia, senzatiile, totul se imbina pentru ca utilizatorul sa intre intr-o lume ideala, de basm chiar sau provocatoare, de lupta si razboi.
Pentru a vedea un film sau o emisiune in format tridimensional sunt necesari ochelarii 3d care sunt de obicei inclusi in cutia televizorului. Pentru a vedea un program in acest format este necesar sa fie transmis in format 3d, altfel ochelarii nu au cu ce sa va ajute. De asemenea exista DVD-uri cu filme 3d care pot fi achizitionate.
Atunci cand se cauta un televizor 3d este de retinut ca aceasta optiune este una care va adauga o suma maricica la pretul unui televizor deoarece nu exista multe programe emise in acest format.

7

All in one

Tehnologia a avansat atat de mult incat au aparut televizoarele smart carese pot conecta la televizor printr-o retea wireless si au un sistem de operare: Android sau WebOS, un browser si de asemenea multimedia player incorporate. Astfel utilizatorul poate avea acces la internet pe un ecran cu o diagonala foarte mare, poate vizita orice pagina web si poate instala aplicatii destinate televizoarelor smart. Unele aplicatii sunt gratuite, iar altele sunt platite cum ar fi televiziunile online SeeNow, Voyo sau Netflix pe care le cunoaste toata lumea. Pe televizorul smart se poate viziona orice film online sau post TV.

Pe langa asta, utilizatorul poate asculta radio, viziona clipuri pe Youtube si altele. Existenta porturilor fac posibila conectarea unor dispozitive audio, boxe, soundbar, Playstation, s.a. Portul HDMI care este de fapt un adaptor audio-video ajuta la conectarea laptopului sau a altor device-uri la televizor si porturile USB permit conectarea stickurilor USB si chiar vizualizarea pozelor sau filmelor copiate de pe un laptop. Alte mufe importante sunt RCA analog, S-Video, VGA, SCART, etc care fac posibila conectarea audio-video a unor surse video mai vechi. Prin portul USB se poate conecta si smartphoneul. Cu cat
televizorul se poate conecta la mai multe device-uri cu atat va fi mai performant, dar si mai
scump.

8

Pretul

Desi vine ultimul, de fapt pretul este unul dintre cele mai importante considerente atunci cand vine vorba de orice achizitie. Atunci cand bugetul este unul limitat este bine sa se aleaga un televizor cu o tehnologie Full HD in locul uneia de 4K, LED in loc de altceva, ecran plat in loc de cel curbat si neaparat fara 3d. Pentru a beneficia de produs cat mai mult timp pentru suma investita, se va alege un produs cu minim 2 ani de garantie.

Luand in considerare toate aceste aspecte mentionate mai sus, va prezentam o selectie de top 5 televizoare pe care le vom analiza in mod comparativ in tabelul de mai jos pentru ca utilizatorul sa aleaga cel mai bun televizor si cel mai potrivit pentru nevoile sale.

Tags: